Premonition 2007

Premonition - Sıradışı

Türü: Dram
Yönetmeni: Mennan Yapo
Oyuncular: Sandra Bullock, Julian McMahon, Shyann McClure

Henüz gerçekleşmemiş bir gerçeğe uyanmak... Linda Hanson’un güzel bir evi, çok sevdiği bir eşi, iki sevimli kızı, kısacası harika bir hayatı vardır. Taa ki kocasının bir trafik kazasında öldüğü haberini aldığı kahredici güne kadar… Kendisini ailesine adamış bir eş ve bir anne için hayal edilebilecek en kötü şeydir Linda’nın başına gelen. Ya da acaba bu aslında kötü bir düş müdür?

Ertesi sabah Linda uyandığında kocası yaşamaktadır. İlk başlarda Linda bu kazanın bir kâbus olduğuna inanır. Ama olay tekrarlanmaya başlar; bazı sabahlar uyandığında Jim hayatta, yanındadır; bazı sabahlarda ise bir dul olarak uyanır. Ve günler Linda için sıradışı bir gerçekliğe bürünür.

Linda’nın bu travmatik önsezileri, bir seri bulmacaya, yıpratıcı bir olaylar zincirine dönüşür. Bu gerçeküstü olaylar, mükemmel görünen yaşantısının aslında o kadar da mükemmel olmadığını ortaya çıkarmış, dünyasını altüst etmiştir.

Ve Linda, ailesini kurtarmak ve Jim’le birlikte kurdukları herşeyin eskisi gibi kalmasını sağlamak için zamana ve kadere karşı gözü dönmüş bir yarışa başlar...

Ürkütücü ve duygu yüklü gerilim filmi “Sıradışı”, hayatını çevreleyen sınırları sorgulayan, sürdürdüğü tam kontrollü yaşamdan yorulan ama kaderine razı olmayı seçen bir kadının etrafında gelişen olayları anlatıyor. Bu sıradışı durumdaki güçlü kadın kahramandan beklenen ise, hayatını düzeltebilmek için bir çıkış noktası bulması.

Önce Almanya’da, ardından da Hollywood’da yıldızı parlayan Türk asıllı yönetmen Mennan Yapo’nun yönettiği filmin senaryosunu Bill Kelly yazmış. Başrollerde Sandra Bullock, Julian McMahon, Nia Long, Kate Nelligan, Amber Valletta ve Peter Stormare kamera karşısına geçmiş.

“Sıradışı” için çok basit bir fikirden yola çıkılmış: “Hayatınızdaki en önemli insanı kaybetseniz ve ertesi gün yine onunla uyanıp onu yanınızda canlı bulsanız ne hissederdiniz? Bütün bunların bir rüya olduğunu mu yoksa henüz yaşanmamış bir trajedinin habercisi olduğunu mu düşünürdünüz?” Yapımcı Sunil Perkash, bu soruları yazar Bill Kelly’ye yönelttiğinde, senarist bu soruları bir adım daha ileri götürmüş: “Eğer haftanın günleri iskambil kartları gibi olsaydı ve onları havaya savurup yere düştükleri sırayla yaşansalardı neler olurdu?”

Hikâye, böylesi dayanılmaz bir kaybın duygusal çöküntüsünü ve günlerin sıradışı belirsizliğini yaşayan bir kadını ele alarak sadakat, aşk ve kader kavramlarını sorguluyor. Kelly’nin deyimiyle “Hayatının monotonluğundan şikayet eden, her günün aynı yaşanmasından yorulan Linda, yaşadığı bu sıradışı olaylar sayesinde onun için hayatta neyin önemli olduğunu anlıyor.”


Premonition Fragmanı:


Ekran Görüntüleri: