Death of a President - Bir Başkanın Ölümü

Death of a President - "Bir Başkanın Ölümü"

Türü: Gerilim
Yönetmeni: Gabriel Range
Oyuncular: Hend Ayoub, Brian Boland, Becky Ann Baker, Robert Mangiardi

Tarihi yeniden yazmak mümkün...
Kim tarihi yeniden yazmak istemez ki? Üstelik herkesin inanacağı kadar gerçekçi bir biçimde... “Bir Başkanın Ölümü”, bunun mümkün olduğunun kanıtı. ABD Başkanı George W. Bush’un 19 Ekim 2007 tarihinde bir suikaste kurban gitmesini konu alan film, 2008 yılında geçen kurmaca bir ‘belgesel’ olarak tasarlanmış.

Arşiv görüntüleri ve röportajların profesyonelce bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan, heyecan verici bir atmosfere sahip olan film, gerçeğin çarpıtılmasıyla ortaya çıkan daha büyük bir gerçeği anlatıyor. Öykü, Oliver Stone gibi yönetmenlerin gerçeklere ve tarihe sansasyonel yaklaşımlarının eğlencenin ötesine de taşınabileceğinin güzel bir kanıtı.

Film, Quentin Tarantino ya da Oliver Stone’un eserlerinden tanıdık olduğumuz o patlayıcı enerjiyle açılıyor. Gerilim yüklü kurgusuyla, izleyicileri Başkan Bush’u çılgınca protesto eden bir kalabalığın ortasına çekiyor. Chicago’da bir konuşma yapmak için bulunan Başkan, filmde sempatik ve sıcak bir kişi olarak tasvir edilmiş. Karşımızdaki Bush, çalışma arkadaşları tarafından sevilen, yandaşlarının etkileyici bulduğu bir politikacı. Ancak otelinin dışındaki kalabalık, öfke ve nefretle dolu. Protestocular ve polis arasındaki gerilim giderek yükseliyor ve sonunda Başkan’ın vurulduğu anla son buluyor.

Suikastin sonrasında “Bir Başkanın Ölümü” yön değiştirerek polisiye bir tarza bürünüyor. Başkanı kim vurmuştur? O anda sokakları dolduran nefret dolu binlerce protestocudan hangileri göz altına alınmalıdır? Sonuçta FBI’ın göz altına aldığı ve mahkemede yargılanan kişi, Orta Doğu kökenli bir Müslüman olur. Ancak gerçek suçlu Cemal Ebu Zikri midir? Onu bu suikaste iten şey terörizm midir? Eldeki kanıtlara rağmen, bu suikastin ardında terör bağlantısından başka, daha kişisel bir neden olamaz mı?

Genç İngiliz yönetmen Gabriel Range, parlak bir fikirden yola çıkarak herkesin dikkatini çeken, hem eleştirmenlerin hem de izleyicilerin beğenisi kazanan bir film yaratmış. 2003’te “retrospektif belgesel” şeklinde çektiği “The Day Britain Stopped” filminde İngiltere’de toplu taşıma sisteminin çökmesiyle yaşanan karmaşayı ve ölümleri etkileyici bir şekilde anlatan yönetmenin yeni filmi “Bir Başkanın Ölümü”, “gerçeği korkusuzca çarpıtarak daha büyük bir gerçeği ortaya çıkardığı” için Toronto Film Festivali’nde Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) ödülüne layık görülmüş.

Senaryosunu Gabriel Range ve Simon Finch’in birlikte yazdıkları filmin başrollerini Hend Ayoub, Brian Boland, Becky Ann Baker, Robert Mangiardi ve Jay Patterson paylaşmış. Filmin görüntü yönetmeni ise Graham Smith.

Death of a President Fragmanı:



Death of a President Ekran Görüntüleri: