300 DivX ALTYAZI

300 Spartalı

Türü
Aksiyon

Yönetmeni
Zack Snyder


Oyuncular
Gerard Butler, Lena Headey, Dominic West

Tutku, cesaret ve fedakarlığın destansı hikayesi
“300 Spartalı”, M. Ö. 480 yılında geçen Thermopylae (Termopil) Savaşı’nı konu alıyor. Sparta Kralı’nın ordusu ile Pers ordusu arasında başlayan savaş, tüm Yunanistan’ın Persler’e karşı birlik olmasını sağlar. Sparta Kralı Leonidas ve emrindeki 300 Spartalı’nın, tüm imkansızlıklara rağmen Pers Kralı Xerxes’in dev ordusuna karşı verdiği ölümüne mücadele, dünyanın ilk demokrasinin kuruluşunun da başlangıcı olacaktır…

“Günah Şehri”nin yaratıcısı çizgi romancı Frank Miller’ın çalışmasından esinlenilen “300 Spartalı”, tarihin en büyük savaşlarından birini veren Spartalıların tutku, cesaret, özgürlük ve fedakarlığının destansı hikayesini anlatıyor. Sinemaya geçiş yapmadan önce reklam ve klip piyasasında en yaratıcı ve en aranan yönetmenlerden biri olarak isim yapan ve sinema yönetmenliğine hit korku filmi “Ölülerin Şafağı” ile adım atan Zack Snyder’ın yönettiği “300 Spartalı”nın başrollerinde Gerard Butler (Kral Leonidas), Vincent Regan (Kaptan), Lena Headey (Kraliçe Gorgo), Dominic West (Theron), Rodrigo Santoro (Xerxes), David Wenham (Dilios), Michael Fassbender (Stelios), Tom Wisdom (Astinos), Andrew Pleavin (Daxos) ve Andrew Tiernan (Ephialtes) var. Filmin senaryosunu Zack Snyder, Michale B. Gordon ve Kurt Johnstad birlikte yazmış. Sanal arka planlar ile canlı aksiyonu birleştiren filmin görüntü yönetimini Larry Fong, kostüm tasarımını Michael Wilkinson, görsel efektlerini ise Chris Watts gerçekleştirmiş.

Tarihin en gizemli kültürleri arasında yer alan Spartalılar, asla geri çekilmemek ve teslim olmamak üzere eğitildikleri için mükemmel birer savaşçıydılar. Filme ilham kaynağı olan çizgi romanının yaratıcısı Miller, “Spartalılar herkes için gizemlerini koruyorlar” diyor ve ekliyor: “Tam anlamıyla bir savaş toplumu olmaları, kendilerini tamamen savaşmaya adamaları açısından eşsiz oldukları söylenebilir.” Yönetmen Snyder, Miller’ın sözlerini şöyle tamamlıyor: “Spartalılar savaş için yaşıyorlar. Savaşa bayılıyor, tek bir vücut gibi savaşıyorlar. Oluşturdukları sistemde her savaşçının kalkanı, arkasındaki adamı koruyor. Kalabalık Pers ordusu için bile, korkunç ve ürkütücü bir görüntü bu. Sayı bakımından düşmana oranla ne kadar az olurlarsa olsunlar, gerçek bir Spartalı savaşçı, özgürlük için ölmeye her zaman isteklidir; bunu ‘güzel bir ölüm’ sayar. Spartalılr kendilerini fedakarlık ve özgürlük kelimeleriyle tanımlarlar”.


Miller, 300 Spartalı’yı çizmek için yaptığı kapsamlı araştırmayı –ki bu araştırma onu Termopil’in sert kayalıklarına götürmüş- “Sin City” ve “The Dark Knight Returns” gibi efsanevi çizgi romanlarında sunduğu kendine özgü stiliyle birleştirmiş. Spartalıların üniformalarını en temel ve simgesel özellikleriyle ortaya koyarken, Termopil Savaşı’nın hikayesini, bunun öncesinde ve sonrasında Zerksas ile Yunanlar arasında yaşananlarla süslemiş.



Termopil’in toprakları üzerinde dolaşmak Miller’ın üzerinde derin bir etki bırakmış: “Orası muazzam ve zafer dolu şeylerin yaşandığı bir yer. Sahip olduğumuz her şeyin, Batı medeniyetine ait olan her şeyin merkezi, potası olarak bu savaştan söz ediyoruz. Bugün bu kadar özgür olabilmemizin bir nedeni var ve bu, daracık bir geçiti tüm Yunanistan’a ilham verecek kadar uzun süre geçilmez kılan 300 genç adamın hikayesi ile başlıyor.”

Snyder filmini oluştururken, öncelikli olarak Miller’in çizgi romanına sadık kalmaya çalışmış: “Fotoğraf gibi görünen bir film yapmak yerine, sizi Frank’in çizgi romanında yarattığı dünyaya götürmek istedim. Bu tarihi bir drama değil. Düz bir hikaye değil. Ayrıca tarihi açıdan bire bir doğru olması da amaçlanmadı. Hedefimiz daha önce gördüğünüz hiçbir şeye benzemeyen gerçek bir deneyim yaratmaktı”.


Filmde Kral Leonidas’ı canlandıran Gerard Butler’ın filmle ilgili yorumu ise şöyle: “Sanki orada bulunmuş ve savaşa tanık olmuş biri uyuyup rüyasında her şeyi tekrar yaşamış gibi; çünkü görüntülerin pek çoğu son derece açık… pek çoğu hayalgücünde geçiyor; bu yüzden de, onu çok daha ileri taşımamıza olanak tanıyor. Tarih boyunca bir çok kişiye ilham kaynağı olmuş, inanılmaz bir hikaye, ama belgesel değil. Tutku, politika, şiddet ve daha pek çok şeyle dolu, hiper-gerçek, güzel mi güzel ve duygusal bir dünyada geçen, fantastik bir hikaye.”

300 Spartalı Fragmanı:


Ekran Görüntüleri:








300 Spartalı Türkçe DivX ALTYAZI