Perfume: The Story of a Murderer

Koku: Bir Katilin Hikayesi

Yönetmeni
Tom Tykwer
Oyuncular
Ben Whishaw
Dustin Hoffman
Alan Rickman
Rachel Hurd-Wood


1766. Grasse, Güney Fransa... Kalabalık, parfüm üreticisi Jean-Baptiste Grenouille’ün hüküm giymesini izlemek üzere şehir meydanında toplanmıştır. Zincirlerinden tutulup sürüklenen adamı kalenin balkonunda gördüklerinde öldürülmesi için tezahürata başlarlar.

22 yıl önce. Paris... Yılın en sıcak gününde, şehrin balık pazarının bulunduğu mahallesinde bir kadın gizlice doğum yapmaktadır. Niyeti, bu istenmeyen çocuktan hemen kurtulmaktır. Ama bebeğin çıkardığı gürültüye çevredekiler yetişip onu annesinin gazabından kurtarırlar. Anne ise, çocuğunu öldürmeye çalıştığı için asılarak idam edilir.

Jean – Baptiste Grenouille, hayatının ilk yıllarını Madame Gaillard’ın yetimhanesinde geçirir. Diğer çocuklar, onda bir gariplik olduğunun farkındadılar. Altı yaşına geldiğinde hala konuşamamaktadır ancak kokulara karşı görülmedik ölçüde duyarlıdır. 13 yaşına geldiğinde Madame Gaillard, onu bir deri işleme atölyesinin sahibi olan Grimal’a 10 franka satar. Grenouille cehennemden beter, pis kokulu nitratlar, kokuşmuş postlar arasında hayatta kalmayı başararak genç bir adam olur.

Paris’e ilk gidişinde havada daha önce hiç duymadığı yabancı kokuları keşfeder. Ve bu kokular onu hiç sahip olmadığı olamayacağı hayallere sürükler… Ve istemeden de olsa, genç bir kadının ölümüne sebep olur...

Patrick Süskind’in dünya çapında çok satan aynı adlı romanından uyarlanan “Koku: Bir Katilin Hikayesi”, toplum içinde bireyselliğini hiçbir zaman edinememiş toplum tekini, kendi benliği haricinde her şeyi yaratabilmiş dâhiyi sergileyen görkemli bir alegori. “Koş Lola Koş” filmiyle tanıdığımız Tom Tykwer’nı yönettiği filmin senaryosunu Andrew Birkin, Bernd Eichinger ve Tom Tykwer birlikte yazmış. Filmde Grenouille karakterini, henüz 24 yaşındayken Hamlet’i oynayarak Londra’daki bütün tiyatro dünyasını kendine bağlayan Ben Whishaw, Grenouille’un rakibi Antoine Richis’i ise Alan Rickman canlandırmış. Grenouille’in annesi rolünde Birgit Minichmayr, Madame Gaillard rolünde Sian Thomas, Grimal rolünde ise Sam Douglas kamera karşısına geçmiş.

İlk kez 1985’te ortaya çıkan roman, o andan itibaren bütün dünyada 12 milyondan çok sattı, dokuz yıldan fazla bir süre Spiegel’in çok satanlar listesinde kaldı. Kitap ABD, Japonya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin çok satanlar listesinde hep baş sıralarda yer aldı. Almanca’dan 41 dile çevrildi ve böylece Erich Maria Remarque’nin “Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok” adlı eserinden bu yana en başarılı Almanca roman oldu.

The Story of a Murderer Fragmanı :


Ekran Görüntüleri :