The Departed DivX Altyazi

The Departed - Köstebek

Yönetmeni
Martin Scorsese


Oyuncular
Leonardo DiCaprio
Matt Damon
Jack Nicholson
Mark Wahlberg




Yalan, ihanet, fedakarlık = Tehlike

“Köstebek”, Massachusetts Eyalet Polisi’nin şehrin en büyük suç organizasyonunu çökertmek için geniş çaplı bir mücadele başlattığı Güney Boston’da geçiyor.

İrlanda mafyasının güçlü babası Frank Costello’nun egemenliğine içeriden bir müdahaleyle son verilmek istenmektedir. Sokakları yakından tanıyan Billy Costigan’a, Costello’nun çetesine sızma görevi verilir. Genç Billy, Costello’nun güvenini kazanmaya çalışırken, Güney Yakası sokaklarından gelen bir başka genç polis olan Colin Sullivan da, eyalet polis teşkilatında basamakları hızla tırmanır. Özel Soruşturma Birimi’nde kendine yer bulan bu zeki ve aşırı hırslı genç polis, Castello’yu yakalamakla görevli az sayıdaki seçilmiş polis memurları arasına girmeyi başarır. Üstlerinin onun hakkında bilmediği şey ise, Colin’in aslında Costello için çalıştığı ve suç patronunun, polisin hep bir adım önünde olmasını sağladığıdır.

Billy de, Colin de içine sızdıkları organizasyonun planları ve karşı planları hakkında bilgi toplarken, sürdürdükleri çifte yaşam nedeniyle oldukça zorlanmaktadır. Her iki taraf da içlerinde bir köstebek olduğunun farkına varınca, Billy ve Colin düşman tarafından yakalanma tehlikesiyle yüz yüze kalır ve kendilerini kurtarabilmek için, karşı taraftaki köstebeğin kim olduğunu bulmak amacıyla çok tehlikeli bir kedi fare oyununa başlarlar...

Martin Scorsese’in yönettiği “Köstebek”in başrollerini Jack Nicholson (Frank Costello), Leonardo DiCaprio (Billy Costigan) ve Matt Damon (Colin Sullivan) paylaşıyor. Filmde üç ünlü oyuncuya Mark Wahlberg, Martin Sheen, Ray Winstone, Vera Farmiga ve Alec Baldwin eşlik etmiş. William Monahan’ın senaryosunu yazdığı filmin müziğini Howard Shore bestelemiş.




Boston’ın yeraltı dünyası mercek altında
“Köstebek”in hikayesi 2004 yılında ABD’ye ulaşmadan önce, Asya’da büyük başarı kazanan “Infernal Affairs” adlı 2002 tarihli Hong Kong suç-gerilim filmine dayanıyor. Filmin ABD’ye gelmesinden kısa süre sonra William Monahan yapımın Amerikan versiyonunun senaryosunu kaleme almış. Senarist bu konuda şunları söylüyor: “‘Infernal Affairs’i izlememiştim ve senaryoyu uyarlamadan önce izlemek de istemiyordum. Doğrudan Çince senaryonun tercümesinden çalıştım. Çevresinde yeni karakterler yaratabileceğim harika bir ana hikaye vardı. Çin yapımındaki karakterlerin ikiliği çok hoşuma gittiyse de benim uyarlamam tema olarak, insanların hayatlarında gerçekten yapmaları gereken şeyden uzaklaşmalarından kaynaklanan trajediyi esas alıyordu.”

Scorsese ile üçüncü kez birlikte çalışan aktör Leonardo DiCaprio ise şu yorumda bulunuyor: “Her ne kadar bir gangster filmi olsa da, ‘Köstebek’ Marty’nin daha önce yaptığı hiçbir filme benzemiyor. Sadece yeraltı dünyasının İrlandalılarını değil, aynı zamanda polis teşkilatı ve bu teşkilat içindeki bazı kokuşmuşlukları da irdeliyor. Ayrıca, film New York’ta değil, bambaşka bir ortam sunan Boston’da geçiyor. Yine de, yapım sürecinde filmi daha çok Amerika’nın ve ülke genelindeki belli sistemlerdeki aksaklıkların bir hikayesi olarak gördük.”

Filme teknik danışmanlık yapan, Massachusetts Eyalet Polis Teşkilatı’nın 30 yıllık emektarı Thomas B. Duffy, senaristin filmin merkezine devlet ile Boston’ın İrlanda mafyası arasındaki bir savaşı koyma kararının gerçeğe uygun olduğunu şu sözlerle ifade ediyor: “Boston’ın ‘güney kesimi’nde, şehrin yeraltı dünyasına kesinlikle İrlanda mafyası hükmetti, en azından 1970’lerin başından bir kaç yıl öncesine kadar. İrlandalılar oradaki suç dünyasının zirvesindeydiler.”

The Departed Fragmanı :




Ekran Görüntüleri :