Apocalypto - Apokalipto

Apocalypto - Apokalipto

Yönetmeni
Mel Gibson

Oyuncular
Rudy Youngblood
Dalia Hernandez
Jonathan Brewer
Jonathan Brewer


Bir medeniyet sona ererken başlayan efsane...

Amerika’da 1000 yıldan uzun süre hüküm süren güçlü Maya Krallığı, gittikçe yayılan şehirler kurarak, gökyüzüne ulaşan piramitler yaparak, olağanüstü kültürel ve bilimsel başarılar elde ederek, etkileyici oranda gelişmiş bir toplum inşa etti. Sonra bu ışıltılı dünya, geride ormanlarla kaplı birkaç piramit ve boşa umut veren bir gizem bırakarak karanlıklara gömüldü.

Bu dev uygarlığının sona ermesinden 500 yıl sonra yönetmen Mel Gibson, felaketin kıyısındaki bir dünyadaki bu keşfedilmemiş uygarlığın gizemlerini, onu kurtarma çabasındaki bir adamın macerası çerçevesinde gözler önüne seriyor.

Senaryosunu Mel Gibson ve Farhad Safinia’nın birlikte yazdıkları filmde Rudy Youngblood, Dalia Hernandez, Jonathan Brewer, Morris Birdyellowhead, Carlos Emilio Baez, Ramirez Amilcar, Israel Contreras, Israel Rios, Maria Isabel Diaz ve Espiridion Acosta Cache rol almış. Filmin müziklerini James Horner bestelemiş.

Bir adamın her şeyini tehlikeye attığı yüksek tempolu bir takip filmi yaratmak isteğiyle yola çıkan yönetmen Gibson, senaryo yazarı Farhad Safinia’nın fikirlerini dinleyince çok etkilenmiş. Senaryo orada akmaya başlamış. Safinia, “Hikâye sürekli gidiyordu, bir şeylere doğru gidiyordu ve bizi onu yazarken bile heyecanlandırıyordu.” diye anlatıyor.

Senaryoyu yazarken Gibson da, Safinia da Mayaların büyüleyici tarihine kendilerini kaptırmışlar. Aylar boyunca, “Popul Vuh” olarak bilinen, kehanetlerle dolu kutsal metinler de dahil olmak üzere, yaratılış ve yok oluşla ilgili Maya efsanelerini okumuş; medeniyetin çöküşüyle ilgili kazılardan elde edilen bilgileri, teorileri ve en son arkeolojik metinleri dikkatle incelemişler. Sonra da eski Maya şehirlerini bir de kendi gözleriyle görmek görmek için yola çıkmışlar.

Gibson anlatıyor: “Guatemala El Mirador’da, şehirde kalan tek yağmur ormanı içinde bulunan tapınağın en üst noktasında durduğumda, diğer 26 şehrin dış hatlarını görebiliyordum; her biri birer saat kadar uzağımızda sıralanmıştı. Piramitlerin uzaktaki ormanın içinden yükseldiklerini görebiliyorduk. Bu uygarlığın bir zamanlar ne kadar güçlü olduğu gözle görülüyordu.”

Gibson ve Safinia filmi hazırlarken, arkeolog ve Maya uygarlığı uzmanı Dr. Richard D. Hansen’ın danışmanlığından da yararlanmış ve Mayalara ait en şaşırtıcı sırlara, özellikle de böyle gelişmiş bir toplumun nasıl paramparça olduğu konusundaki bilgilere Hansen’in yardımıyla ulaşmışlar. Ve Hansen, Gibson ve Safinia’nın sezgisel olarak bildiği şeyi teyit etmiş: Maya toplumunun sonu ile bizim çağdaş kaosumuz arasında kışkırtıcı benzerlikler bulunduğunu…

Safinia, “Mayaların yükselişinin ve çöküşünün ardındaki sebeplerin ne olduğunu bilmek istiyorduk. Onların karşılaştığı problemlerin, bugünkü uygarlığın karşısındaki problemlerle olan müthiş benzerliğini keşfettik; özellikle de çevresel problemler, aşırı tüketim ve siyasi çürüme konularında.” diye anlatıyor. Gibson devam ediyor: “Tarih boyunca bir uygarlığın çöküşünü haber veren belirtiler daima aynı olmuştur. Maya uygarlığının çöküşünden hemen önce meydana gelen şeylerden çoğu bugün bizim toplumumuzda da yaşanmaktadır. Bu bağlantıyı kurmak benim için önemliydi; sürekli kendisini tekrar eden döngüyü görüyorsunuz. İnsanlar, modern insanın son derece aydın olduğunu düşünüyor; fakat aynı kuvvetlere karşı duyarlıyız ve aynı kahramanlık ve üstünlük yeteneğine de sahibiz.”

Maya kültürünü derinlemesine araştırdıkça, filmin ana karakteri Jaguar Paw daha açık belirmeye başlamış: Kahramanca davranışlara itilen, sıradan bir adam Paw. Liderlik içgüdülerine sahip, ümit vadeden, ancak küçük ve sakin bir köyde alalade bir yaşam süren genç bir baba. Günün birinde tüm dünyası paramparça oluyor. Yakalanıp büyük Maya şehrine giden tehlikeli bir yürüyüşe dahil olmak zorunda kaldığı zaman, ülkeyi kırıp geçiren kıtlığa karşı, tanrılara kurban edileceğini öğreniyor. Ve çok yakında gerçekleşecek ölümü karşılamak üzereyken, hayatta değer verdiği şeyleri korumak adına tüm korkularını yenip heyecan yüklü bir saldırıya yöneliyor...

Apokalipto Fragman :



Ekran Görüntüleri :